Expertise built on proven experience
02392 451111
info@coltinfo.co.uk

Parcelforce distribution centres

The Royal Mail’s Parcelforce sorting and distribution centres required a fume ventilation system to control exhaust emissions from the delivery vans. These centres are converted warehouses and can contain up to 150 vans at any one time, all entering and exiting the building at similar times.

Mechanical air inlet at Bodmin Parcelforce Mechanical air inlet at Bodmin Parcelforce Weatherlite ventilated upstand at Chorley Parcelforce Seefire natural ventilator at Liverpool Parcelforce Liberator powered ventilator at Liverpool Parcelforce
Coltlite louvred ventilator at Chorley Parcelforce

The standard prescriptive solutions in Approved Document F for exhaust emissions focus on the air change rate, which in the case of Parcelforce’s sorting centres would have meant 6 air changes per hour. However this rate would not take into account the variations in the levels of diesel exhaust in the air at different times. There would be peaks at the times vans drive in or out, but levels would go down when they were stationary while loading or unloading the parcels, or when the building was empty between rounds of deliveries and collections.

The Colt solution was to develop a system which achieves cross flow ventilation via natural inlet air and mechanical extract with a combination of axial fans and natural ventilators. These are triggered by CO detectors when emissions levels reach a pre-determined level. This means that mechanical extraction fans only operate when needed, significantly cutting operating costs.

This outside-of-the-box approach is extremely cost effective and is significantly cheaper than the prescriptive solutions. However, this solution was only possible due to Colt’s early involvement with the customer, which enabled us to support the M&E consultant from initial design through to approval with building control. Royal Mail were able to tell us when and how the van movements occurred with specifics in terms of roadways and bay layouts, which allowed us to tailor the design.

This solution was repeated over several buildings, all completed simultaneously, allowing Royal Mail to achieve continuity over design and systems installed. 

Project details
  • Location: Nationwide, UK
  • Main Contractor: Wates Construction
  • Consulting Engineer: Pick Everard 
  • Architect: Watson Batty
Products used

Subscribe to the blog

© 2017 Colt International Licensing Limited. - People feel better in Colt conditions